Rugby voor beginners

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.

Rugby, zei je? Ik hoor er wel steeds meer over, maar wat is het nu eigenlijk?

De sport Rugby is ontstaan in 1823, toen een jongen op een school bij de plaats “Rugby” in Engeland de bal tijdens een spelletje football oppakte en hiermee ging rennen. Deze jongen heette William Web Ellis en wordt sindsdien gezien als de stichter van het spel rugby.

Het doel van de sport is in feite gebaseerd op “landje veroveren”. De locatie van de bal bepaald hier het “gewonnen stuk land “ op het veld. De bal draag je met je handen en wanneer je de bal achter de doellijn van de tegenstander op de grond drukt scoor je een TRY. Bepalend in het spel is dat de bal alleen naar achteren gegooid mag worden. Hierdoor is het dus onmiddellijk zo dat je alleen terreinwinst kunt boeken door voorwaarts te bewegen met de bal in je handen. Snelheid en schijnbewegingen zijn je belangrijkste wapens.

Om de bal te veroveren mag (alléén) de baldrager getackeld worden. Een speler met bal op de grond is verplicht de bal onmiddellijk los te laten en kan op dat moment dus gestolen worden door de verdedigende partij. Wanneer dit niet onmiddellijk lukt zal een ruck ontstaan. Dit ziet er misschien uit als een hoopje mensen, maar is in feite een strijd voor de bal volgens strikte regels. De bal bepaald de gain-line en de achterste voet van ieder team de off-side line. Ieder team speelt dus op zijn eigen stuk veld en probeert door de bal naar voren te brengen, steeds meer land (veld) te veroveren.

Lichte overtredingen zoals het laten vallen van de bal of een pass naar voren worden bestraft met een SCRUM. In de scrum staan de 8 voor- waartsen in een bepaalde formatie. De twee groepen van 8 voorwaartsen strijden om de bal die in het midden van de scrum wordt ingegooid.
Als de bal uit gaat, wordt een line-out geformeerd. De bal wordt tussen twee rijen spelers in het midden gegooid.

Zware overtredingen zoals het praten tegen de scheidsrechter of buitenspel worden bestraft met een penalty (strafschop). Bij een penalty moet de tegenstander 10 meter achteruit. Maar als je denkt dat je tussen de palen óver de lat kunt schieten mag je dit ook proberen. Raak levert je team 3 punten op.

Je mag de bal (naar voren) schoppen. Soms is dat handig als je in de verdediging staat. Maar uiteraard leidt het meestal tot balverlies. Je team genoten staan immers altijd achter de bal. In een open-spel situatie mag je ook op de palen schieten. Dit moet dan wel vanaf de grond middels een drop-kick. Raak levert je team 3 punten op. Doordat het spel in beweging is, in tegenstelling tot een penalty, sta je onder grote druk en dit maakt een drop-goal vaak lastig.

Een scoren wordt bij rugby vaak bescheiden gevierd en diegene die scoort is vaak niet diegene die het hardst gewerkt heeft op dat moment. Scoren bij rugby is dan ook een écht team effort!

De belangrijkste waarden binnen de sport zijn dan ook:
Sportiviteit, Kameraadschap, Discipline en Respect.